Σελίδες

Νευρίτιδα και Λαβυρινθίτιδα του Συστήματος Ισορροπίας

Πολύ συχνό αίτιο αιφνίδιας εκδήλωσης ιλίγγου που οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη του νεύρου της ισορροπίας κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα – Herpes Simplex Virus,
ενοχοποιούνται όμως και άλλοι ιοί όπως ο αδενοϊός, ο εντεροϊός, οι ιοί Epstein Barr και Κυταρομεγαλοϊός, ο coxsackie, ο Έρπητας Ζωστήρας, ο ιός της Ανεμοβλογιάς και της Ιλαράς, ο Ρεοϊός – κοινού κρυολογήματος και ορισμένα είδη των ιών της Γρίπης και της Παρωτίτιδας.

Στην οξεία μορφή της φλεγμονής εμφανίζεται αιφνίδια έναρξη ιλίγγου σε περίοδο λεπτών εως ωρών.
Τυπικά εκδηλώνεται με αίσθημα περιστροφής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει αίσθημα επικείμενης πτώσης, κεκλιμένου επιπέδου ή ταλάντευσης μπρός – πίσω ή από πλάι σε πλάι.
Δεν έχει καμία σημασία εαν το αίσθημα περιστροφής αφορά το ίδιο το άτομο ή το περιβάλλον του.
Υπάρχει αδυναμία βάδισης όχι λόγω δυσυνέργειας κινήσεων αλλά εξαιτίας προβλημάτων ισορροπίας. Δεν υπάρχει μυϊκή αδυναμία ή άλλα νευρολογικά ευρήματα, ούτε στοιχεία καρδιακής διαταραχής.

Στην αρχική φάση ο ίλιγγος είναι συνεχής ανεξάρτητα της θέσης του σώματος και η οποιαδήποτε γρήγορη μετακίνηση επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Μετά από περίοδο ωρών – ημερών ο ίλιγγος υποχωρεί σε κατάσταση ηρεμίας αλλά τα συμπτώματα υποτροπιάζουν με αιφνίδιες γρήγορες κινήσεις και αυτό μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες – εβδομάδες ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δια παντός.

Στην οξεία φάση ο ασθενής υιοθετεί τη στάση που του προκαλεί τα λιγότερα ενοχλήματα, συνήθως ύπτια θέση και σε πλήρη ακινησία, σε σκοτεινό περιβάλλον. Υπάρχει ναυτία, έμετοι και ερυγές και ενίοτε διάρροια ή τάση προς αφόδευση. Πολλοί κουλουριάζονται στο μπάνιο ή κρατούν στην αγκαλιά τους κάποιο δοχείο για τον έμετο. Επίσης υπάρχει έντονη εφίδρωση και η όραση περιγράφεται ‘σαν σε ομίχλη’ με δυσκολία εστίασης βλέμματος.

Δεν υπάρχουν προβλήματα κατάποσης ή ελαττωμένη αισθητικότητα σε πρόσωπο χέρια ή πόδια, δεν υπάρχει διπλωπία, οι οφθαλμικές είναι συγχρονισμένες, και δεν υπάρχει αιφνίδια απώλεια όρασης και ασαφείς αδέξιες κινήσεις άκρων.

Αντιμετώπιση

Η αποκατάσταση είναι αυτόματη, συνήθως εντός 5 ημερών, επιταχύνεται όμως με στεροειδή.
Η λειτουργία του συστήματος ισορροπίας αποκαθίσταται σταδιακά σε διάστημα 12 μηνών με τη διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε αυτό βοηθά η ειδική φυσιοθεραπεία με ασκήσεις για το σύστημα ισορροπίας.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, παραμένει για χρόνια το αίσθημα αστάθειας στις γρήγορες κινήσεις.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ο ιός του Απλού Έρπητα μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο νεύρο της ισορροπίας και όταν ενεργοποιηθεί ξανά να προκαλέσει υποτροπή του ιλίγγου και ότι η χορήγηση αντιιικών μπορεί να εμποδίσει τις υποτροπές αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες.